De fleste av oss tenker «rengjøring kan jo alle» og «det er jo bare vann, såpe og klut». Hva er for eksempel beste måten å rengjør toalettet eller mikroovnen? Om du noen gang har stilt spørsmål ved hva som er best å gjøre hvor, og hvordan – kan du få gode tips her.
Planlegging
Det kan være smart med en oversikt på hvor rent vil du ha det i huset ditt og hvor mye tid vil du bruke.
Dette kan hjelpe deg når du skal planlegge resten av dagen. Og siden de fleste av oss ikke synes rengjøring er så morsomt, gir det deg også en plan for når du skal være ferdig med jobben.
- Start alltid fra toppen og jobb deg nedover. Da slipper du at det blir søl eller møkkete et sted du allerede har rengjort.
- Det er alltid lurt å rydde først.
- For noe vil det enkleste være å ta litt om gangen. Kanskje passer det å dele opp dagen i «rengjøringstider», kanskje det passer for deg å ta litt en dag og resten dagen etter.
- Det kan være lett å glemme oppå skap, bank benker, under trappen, i hjørner bak dørene. Ta en runde i huset/leiligheten og se hvilke steder du skal huske.
- Lag en oversikt over hvilke rom du vil starte med og hvilke rom som følger etter (har du tenkt på at det kan være smart å starte fra baksiden (ved veranda) og jobbe seg mot utgangsdøren?
- Mulig løsningen for deg kan være å lage en total vaskeplan og skrive den ut. Da har du «fasiten» klar til neste gang.
- Når du setter opp planen din kan det være smart å legge opp slik at du kan støvsuge alle rom samtidig og vaske alle gulver samtidig. Det er både tidsbesparende og mer hygienisk å gjøre en operasjon av gangen.
- Hvis du deler hus/leilighet med flere personer, trenger det ikke være din oppgave å gjøre alt, men det kan kanskje være du som planlegger og organiserer rengjøringen.
- Jo oftere du gjør rent jo lettere er det å få av flekker og smuss. Det er lettere å holde det pent.
- Når du vil skape gode erfaringer hos barn, er det lurt å gi de husoppgaver som er tilpasset alder og mestringsnivå. Ganske små barn kan rydde på rommet sitt, litt større barn kan re opp sengen og legge tøy i skittentøykurven. Ungdommene kan godt vaske badet eller rydde på kjøkkenet. Kanskje skal dere sette opp en arbeidsplan sammen? Planen kan inneholde noe om hvilke oppgaver den enkelte har og hvor ofte det skal gjøres.
- Vær varsom på hvilket middel du bruker for å rengjøre speil, glass og emaljerte flater. Dersom du bruker skuremiddel med små partikler i, kjennes ut som «småstein» – kan du oppleve at speil, glass og emaljerte overflater kan få riper.
- Bruk kun rengjøringsmidler som er tilpasset den enkelte flate, så ødelegger du ikke noe.
- Ikke bland ulike rengjøringsmidler på egen hånd. Ofte blir det ikke mer effektiv og noen ganger kan slike blandinger være giftige.
Toalettet
Ingen synes dette er en spesielt morsom oppgave, men alle er enige om at noen må gjøre det. Det kan være like greit å gjøre det først (så er du ferdig med det).
Bruk gjerne engangshansker eller egne gummihansker som du kun bruker når du vasker toalettet.
Bruk toalettrens og spre det godt rundt nedi hele toalettet – også under kanten. La det virke (les på flasken) noen minutter. Deretter bruker du toalettbørsten til å vaske godt rundt nedi hele toalettet. Om noe sitter godt fast, må du kanskje helle på litt mer toalettrens og la det virke litt ekstra. Ta en ny runde med toalettbørsten. Spyl ned med vann og se om du er fornøyd med resultatet.
Dusj og badekar
Om du vasker dusj og badekar jevnlig blir det ikke så skittent og det er lettere å få det rent og pent hver gang. Og det ser mer delikat ut! Ofte setter det seg kalk, fett og såpe som kan være vanskelig å få vekk.
Bruk egnet dusjrens og les bruksanvisningen. Dusj på området og la det virke noen minutter, deretter tørker du av med en fuktig klut eller bruker dusjen til å få vekk såperester. Hvis du har glassvegger i dusjen eller ved badekaret kan det lønne seg å bruke egnet glassvask.
Vasken
Rydd unna det som står ved og rundt vasken. Det gjør det mye lettere for deg når du har fri passasje. Bruk egnet baderomsvask eller annet rengjøringsmiddel for vasken. Spray på og la det virke noen minutter. Les på flasken hvordan det best skal brukes. Tørk av med en fuktig /vår klut. Ønsker du det ekstra blankt kan du for eksempel bruke et håndkle til å tørke over helt til slutt. Bruk et rent håndkle!
Speil
Det meste av små dråper og søl vil være godt synlig på speil og glassflater. Spray på med glassrens, la det virke og tørk av med en fuktig klut. Tørk til slutt over med et rent håndkle (du kan bruke det samme håndkle du brukte på vasken).
Om du har vindu på badet kan du rengjøre dette på samme måte som du rengjør andre vinduer i huset/leiligheten.
Oppvask
Det lønner seg å fylle oppvaskmaskinen full før du setter den i gang. Om du har matrester som lukter kan det være smart å skylle av før du setter inn i oppvaskmaskinen. Les bruksanvisningen godt og gjør deg kjent med hvordan den virker, før du bruker oppvaskmaskinen.
Store kjeler og panner kan være lurt å vaske for hånd. Ofte får de ikke plass i maskinen og de blir kanskje ikke helt rene heller.
Bruk kun godkjent vaskemiddel i oppvaskmaskinen og ha det kun i tilpasset kammer.
Dersom du lar oppvasken stå lenge på benken vil du oppleve at matrester setter seg god fast og kan bli vanskelig å få løs.
Om du kun har litt oppvask, kan det være både hyggelig og tidsbesparende å vaske opp for hånd. Det kan være lurt å bruke gummihansker når du bruker varmt vann til oppvask og skylling.
Hvis du tørker oppvasken når du har skylt den ferdig, blir den blank og fin.
Mikrobølgeovnen og stekeovnen
Her er det viktig å lese bruksanvisningen nøye så du ikke bruker farlige eller uhensiktsmessige midler i ovnene. Jo lenger du lar matrester få være i ovnene jo vanskeligere blir det å fjerne dem. En god regel er å tørke av med en gang ovnen er kald. Ikke åpne ovnen mens du lager mat, for å rengjøre.
Mange nye ovner har selv-renseprogram. Dette kan være nyttig å bruk slik det er beskrevet i bruksanvisningen.
Kjøkkenskapene
Det er lurt å organisere innholdet i skapene slik at du husker hvor du har tingene og at det er enkelt å få tak i.
En huskeregel kan være å sette det du bruker oftest nederst og nærmest. Det du bruker sjelden kan du sette høyere opp og bak noe annet.
Soverom
Det lønner seg å rydde soverommet før du starter rengjøringen. Fjern det som ligger på gulvet, på sengen og andre steder. Sengene bør du re opp hver morgen (når du står opp). Det ser hyggeligere ut og det hjelper deg til å holde rommet ryddig og rent. Hvis du skal skifte sengetøy lønner det seg å gjøre dette før du begynner selve rengjøringen av soverommet. Støvsug gjerne madrassene før du legger på nytt laken.
Klesskapene har det best, det har du også, om du holder orden. Heng opp klær som skal henge og brett pent sammen det du skal ha i skuffene. Hvis du ønsker litt ekstra god lukt i sengen eller i klesskapet, kan en liten tøypose med lavendel være løsningen.
Hvis du har klær du ikke bruker, er det kanskje en ide å gi dem bort. Ikke kast klær, og andre tekstiler i vanlig husholdningsavfall. Dette skal i egnet container på gjenvinningsstasjoner.
Gulvene
Hvordan du skal rengjøre gulvene i huset/leiligheten er avhengig av hvilken type gulv du har; tepper, parkett, stein, keramiske fliser eller tregulv. Det er viktig at du leser deg opp på hvordan akkurat dine gulv skal behandles og rengjøres. De kan bli ødelagte om du bruker feil metode.
Alle gulv kan støvsuges.
Dersom du har husdyr, bør du tenke igjennom hvor hensiktsmessig det er å ha tepper på gulvene. Mange husdyr røyter, slik at det kan bli mye hår og noen har også lopper i pelsen og disse kan sette seg i teppene.
Ta kontakt med veterinær om du mistenker at ditt kjæledyr har lopper eller andre plager.
Møbler
Møbler trenger også litt omsorg og rengjøring. Ofte kan en fuktig klut være nok. Men andre ganger skal møblene har spesialbehandling, som for eksempel møbelpuss.
Les bruksanvisningen nøye så bruker riktig middel på riktig møbel. Skinn og teak skal ikke behandles på samme måte.
Jo flinkere du er til å rengjøre og vedlikeholde møblene jo lenger vil de holde seg pene og vare.
Puter og annen pynt
Løse puter har godt av å bli ristet og løst opp innimellom. Filleryer og løse tepper vil ha godt av å bli ristet og banket. Dette bør du gjøre på egnet sted ute.
Det er hyggelig når pyntegjenstander er rene og står pent der du gjerne vil ha dem.
Utearealer
Dersom du har utearealer som terrasse, veranda, trapp eller bakgård bør du ta en rengjøringsrunde her også. Det ser mye hyggeligere ut når det er ryddig, rent og pent, og tingene dine varer lenger når du behandler dem pent.
Rengjøringsutstyret
Det er en god vane å rengjøre rengjøringsutstyret og evt. tørke det, før du setter det bort etter at du er ferdig. Tørk kluter og andre tekstiler før du pakker det vekk. Dersom det ikke er tørt når du pakker det inn, vil det bli surt, lukte vondt og bli ødelagt.
Vaske tøy
De aller fleste har vaskemaskin til å vask tøy i. Les bruksanvisningen nøye og være sikker på at du forstår innholdet før du tar i bruk vaskemaskinen. Vask klærne dine på anbefalt program og temperatur (det står på vaskelappen i klærne).
Om du velger å vaske tøy for hånd er det viktig at du bruker egnet vaskemiddel og vaskemetoder som passer for akkurat disse klærne. Noen tekstiler skal ikke vaskes, men renses. Ta de med til et renseri og la de gjøre jobben.
Tøy må alltid tørkes godt på egnet sted, før du bretter det sammen og legger det i skuffer og skap.
Vær oppmerksom på at noe tøy skal ikke i tørketrommel. Dette må du henge opp og lufttørke på egnet sted.
Gode hygieniske rutiner
- Pakk inn og kast søppel jevnlig.
- Farlig avfall og skarpe gjenstander skal i spesialavfall.
- Rengjør kjøkkenbord, benker og andre kjøkkenflater hver dag.
- Skift sengetøy ofte, hver eller annenhver uke.
- Rengjør veggene i huset/leiligheten innimellom.
- Rengjør varmeovner og kjøkkenventilator.
- Rengjør ofte mat- og vannskål til hund eller katt.
Del med andre
Få med deg disse også:
← ARTIKKELOVERSIKT